Kićenje svatovaKićenje svatova

Kićenje svatova je jedan od najlepših narodnih običaja koji se održao do danas.

Dekoracija venčanja je nepotpuna bez simpatičnih ukrasa kojima se ukrašavaju svatovi. Uz dekoraciju sale za svadbu, to je najčešći element koji se može videti na našim svadbama. Ovaj lep običaj ima romantičan karakter zbog svog porekla.

Običaj kićenja svatova

Kićenjem svatova se bave neudate devojke. Nekada je to bio način da se momcima pokažu devojke koje su trenutno spremne na udaju, dok su se momci trudili da im se dopadnu tako što su ih častili novcem za kićenje. Danas je taj običaj izmenjen. Svi gosti na svadbi simbolično daruju devojke ili devojčice novcem, koji one posle međusobno dele. U nekim krajevima se praktikuje da goste na svadbi kite devojčice samo sa mladine strane. Negde je običaj da materijal za kićenje svatova devojke kupuju i pripremaju same, dok to negde obezbeđuju mladenci. Običaj je da se mladoženja, dever, kumovi i stari svat drugačije kite od ostalih zvanica.

Njih kiti mlada, najčešće svilenim peškirom i ukrasima za rever, koji su posebno za njih napravljeni, obično malo veći. Ruzmarin – mirišljavi simbol vernosti Legenda kaže da je u XVI veku, u Mađarskoj, kraljica Eržebet prva okitila svoje svatove ruzmarinom zbog oduševljenja njegovom ulogom u lečenju svog dugogodišnjeg problema artritisa. Nakon toga se ovaj običaj proširio na okolne zemlje, mada neki smatraju da kićenje svatova ruzmarinom datira još iz Antičke Grčke. Smatra se da je ruzmarin simbol vernosti i da donosi bračnu sreću. Kod nas se grančice ruzmarina najčešće ukrašavaju mašnicom u bojama zastave ili kombinuju sa nekim cvetićem i mašnicom.

Popularni cvetići za kićenje svatova

Od starih običaja se zadržalo pravilo da devojke koje kite svatove moraju biti neudate. Dok se upotreba ruzmarina vremenom smanjila. Danas je izbor kićanki prilika da se prepustite mašti i da predstavite svoj stil i kreativnost gostima. Postoji veliki broj radnji i pojedinaca koji će vam napraviti ukrase kakve poželite.

Tu su cvetići od satena u raznim bojama, mašnice, biserčići, cirkoni i još mnogo toga. Ukrasi za svatove mogu da se kače na rever špenadlama, a mogu biti samolepljivi i što je danas popularnije i praktičnije. Žene se češće kite narukvicama koje se navlače ili vezuju oko ruke. Na taj način se izbegava ispadanje špenadli iz haljina i ostavljanje tragova na finim materijalima. Odnedavno su na svadbama postali popularni bedževi koji se štampaju sa simpatičnom sličicom para, njihovim imenima i datumom venčanja. Oni kasnije ostaju gostima kao lepa uspomena sa svadbe koja ne vene, kao što je slučaj sa prirodnim cvetićima i ruzmarinom.

Ukrase za kićenje svatova možete napraviti sami

Ukoliko ste kreativni, spretni i imate vremena, cvetiće za kićenje svatova možete napraviti sami. Većinu potrebnih stvari možete nabaviti u pozamanterijama ili u specijalizovanim radnjama za hobije (hobby shop).

Ukrasi za kićenje svatova

Tu su već gotovi cvetići, mašnice i trakice koje treba spojiti sa nekim dodatkom po svom izboru. Ukoliko se odlučite za prirodnu varijantu, uz ruzmarin koji možete kupiti u obliku veće grane ili busena, možete dodati mini ruže ili mini kale, koje su dostupne u bolje opremljenim cvećarama.

Romantična svadba

Pored izbora restorana, kao najbitnijeg elementa za romantično venčanje, ostaje vam da osmislite dekoraciju sale i ukrasa za kićenje svatova. To su detalji koji će vam izmamiti osmeh na licu kada posle dugo godina budete gledali fotografije sa svog venčanja. Romantično venčanje na reci na spalvu Akapulko biće organizovano u skladu sa vašim željama, uz punu podršku profesionalnog tima restorana. Menadžer splava, Jovica Lisanin, vam je na raspolaganju za sva vaša pitanja i ideje vezane za organizaciju svadbe.

Vaš splav Akapulko