Kum na svadbiKumstvo

Kumstvo je duhovno srodstvo koje se poštuje od davnina na ovim prostorima.

Ne radi se tu samo o osobi koja je svedok koji se potpisuje u matičnim i crkvenim knjigama. Važnost kumova je i danas velika. Pre svega, velika je čast biti pozvan za kuma na venčanju. Kum je simbol srećnog bračnog života. Zato se za kuma poziva osoba koja se naročito ceni i u koju se ima neograničeno poverenje. Od prijatelja postaje duhovni srodnik, koji je uvek dobrodošao u kuću i sa kojim se obavezujemo na činjenje dobra. Ne postoji nikakvo ograničenje kada je izbor kumova u pitanju, jedino se ne praktikuju dupla kumstva (biti kum svom kumu).

Narodni običaji vezani za kumstvo

Po starim narodnim običajima kumovi simbolizuju napredak porodice i štite je. Moladoženja ima kuma, a mlada kumu i to su najčešće njihovi bliski prijatelji. Još uvek postoji institucija starog kumstva. Odnosi se na vezu dve porodice koja se iz generacije u generaciju održava okumovanjem na venčanjima i krštenjima. U nekim krajevima običaj je da postoje dva kuma, jedan iz starog kumstva, a drugi je prijatelj za koga se mladoženja odlučio, koji se naziva stari svat. U toj varijanti mlada nema svoju kumu. Danas je kumstvo uglavnom stvar dogovora
mladenaca i njihovih porodica.

Današnja uloga kumova

Uloga kumova na modernim svadbama je uglavnom simbolična. Kum/kuma je osoba koja je tu da pomogne da se za momačko/devojačko veče donese dovoljno alkohola. Tu je da svom starom prijatelju drži stranu kada ga napadaju što se ženi tek u četrdesetim godinama. Ukoliko se momačko slavlje protegne na dva dana, što se dešava, od kuma se očekuje da bar taj drugi dan ostane trezan kako bi mogao da vozi. Od kumova se očekuje nešto bogatiji poklon/koverta. Uzgred, jeste li primetili da su neki ljudi baš često pozivani da budu venčani kumovi?
To verovatno nema veze sa poklonom mladencima. Nekim osobama ta uloga prosto dobro stoji. Kum, ukoliko nije oženjen, obično nekom harizmom privlači neudate ženske osobe da se vrte oko njega. Ima nešto mistično u toj ulozi (uz prethodno pomenuti uslov).


Šalu na stranu. Kumovi na današnjim svadbama imaju obaveze u skladu sa dogovorom sa omladencima. Najčešće mladina kuma kupuje bidermajer i u nekim slučajevima svadbenu tortu, dok se kum sa muške strane uglavnom angažuje oko prevoza mladenaca. Pomoć oko organizovanja svadbe Ko će da pomogne da se skidaju obaveze sa ček liste prilikom organizovanja svadbe ako ne budući duhovni srodnik. Organizacija svadbe, ukoliko za to nije angažovana agencija, ume da bude vrlo zahtevna i iscrpljujuća. Iako ne izgleda tako, potrebno je doneti baš veliki broj odluka.
Kumovi sa obe strane najčešće pomažu oko izbora odela za mladoženju i venčanice za mladu. Mladina kuma će verovatno imati više posla. Tu sledi izbor dekoracije sale za venčanje, pa izbor frizure, šminkera, frizera, manikira, cipela, tašne, nakita i sigurno još nekog detalja za koji mlada ne može da se odluči. Mladoženjin kum će se verovatno angažovati da uz pivo u kafiću svom prijatelju pomogne da se psihički pripremi pred dešavanja koja mu slede.

Zna se ko je najveseliji

Smatra se u narodu da su kumovi na svadbi dužni da budu najveseliji, odnosno da su zaduženi za dobru atmosferu. Obično i jeste tako. Kumovi se raduju svojoj novoj ulozi bez obzira koliko to nekad za njih bilo zahtevno. Konobari splava Akapulko nam otkrivaju da zapravo na svadbama najveću pomoć i imaju od kumova. Kumovi su obično tu da se nađu svakom gostu ukoliko su mladenci zauzeti.

Pored mudrog izbora kumova koji će vam biti bližnji ceo život, preporučujemo da se za proslavu venčanja odlučite za romantičan splav na reci sa vrhunskom hranom i ljubaznim osobljem. Tako će dan vašeg venčanja ostati upamćen po dve mudre odluke koje više ne možete da ponovite!

Vaš splav Akapulko!