BidermajerBidermajer

Bidermajer, venčani buket, ili kako se još naziva mladin buket, je važan atribut na ceremoniji venčanja. On predstavlja još jedan simbol bračne sreće.

Zbog toga svaka buduća nevesta odabiru bidermajera poklanja mnogo pažnje. Mladin buket je, može se reći, čak sastavni deo venčanice.

Svi gosti na svadbi će prvo pogledati mladinu frizuru i šminku, zatim će oceniti kakvu venčanicu ima na sebi, a odmah posle toga njihovi pogledi će se naći na bidermajeru. Pa tek ako su svi ovi elementi lepi i uskladjeni, zadovoljno će prokomentarisati da je «mlada lepa».

Medjutim, mnogi od njih uopšte ne razmišljaju o tome kada i gde se prvi put pojavio bidermajer, kakva mu je simbolika, zbog čega ga neveste bacaju svojim prijateljima i tako dalje. Zato je nastao ovaj članak, pa koga zanima može da pročita.

Bidermajer – Istorija, tradicija i simbolika

Bidermajer, tj. venčani buket na ceremoniji venčanja postoji mnogo duže nego što bi nam se na prvi pogled moglo činiti. Naime, veruje se da se običaj koji govori o tome da mlada drži buket cveća u rukama, pojavio još pre mnogo vekova, pa čak i pre nove ere. No, tada su se u venčanom buketu nalazile posebno odabrane biljke za koje se erovalo da imaju magijska svojstva. To nam govori da se mladin buket u svadbenim ritualima upotrebljavao s jasnom namerom.

Tako na primer, kod starih Grka, Rimljana i Kelta, nevesta je morala nositi oko vrata ogrlicu od lekovitog bilja – kako bi se budući supružnici zaštitili od zlih duhova. U srednjevekovnoj Evropi, nevestama je bilo naredjeno da na venčanju ceo dan nose venac belog luka. Tada se verovalo da oštri mirisi začinskog bilja imaju moć da od bespomoćne mlade oteraju zle sile.

U staroj Grčkoj, osim ogrlice od lekovitog bilja, devojke su na venčanju nosile u kosi venčiće od ispletenih divljih bršljana – kao simbol večne ljubavi. U Španiji, venčanje nije moglo da prodje bez dekoracije dizajnirane od agruma, koji su mladi obećavali dug i srećan bračni život. No, pravi bidermajer, sličan onom kojeg i danas znamo, pojavio se u rukama mlade tek u 19. veku u Engleskoj, na venčanju kraljice Viktorije.

Dakle, bidermajer je zauzeo svoje mesto na venčanju kraljice Viktorije i princa Alberta, po prvi put sa pravim cvećem, u kojem su dominirali cvetovi nevena. Što bi rekli, kraljica Victoria je postavila novi trend, koji je u Evropi odmah preuzeo težinu. Od tada, pa sve do danas, bidermajer je izuzetno važan atribut na slici mlade, a cveće u venčanom buketu i dalje ima simbolično značenje. Pa tako svaka vrsta cveća simboliše ponešto:
– sreću,
– ljubav,
– nevinost,
– strast,
– vernost,
– nežnost,
– sramežljivost,
– pobožnost,
– dugovečnost.

Zašto mlada baca bidermajer svojim prijateljima?

Običaj bacanja bilo čega preko ramena, a svojim prijateljima, spominje se još u srednjevekovnim zapisima. Pa tako, što se tiče venčanog buketa, stoji da će se devojka koja ga uhvati udati pre nove godine, jer se smatra da je to svadbena amajlija koja donosi sreću.

Kasnije je postepeno ovaj običaj pretvoren u tradiciju bacanja bidermajera, koja je preživela do današnjih dana.
Kada je u pitanju naša zemlja, ovde je običaj bacanja bidermajera široko rasprostranjen uglavnom zahvaljujući američkim romantičnim filmovima. Svi će se složiti da scena u kojoj srećna mlada, leđima okrenuta prema gomili svojih gostiju, nasumično baca bidermajer u njihovom smeru, izgleda neverovatno lepo i spektakularno.

Buduće mlade, bacite svoj bidermajer na terasi Splava Akapulko i učinite ovaj spektakl još većim!