Tradicionalni svadbeni običaji polako gube trku sa ubrzanim tempom života. Vrtoglav tehnološki napredak nam je doneo pametne sprave sa kojima često provodimo više vremena nego sa porodicom i prijateljima. Gde je tu danas mesto tradicionalnim običajima? Nezavisno od trendova, većina mladenaca u Srbiji se ipak odlučuje za tradicionalna venčanja. Njihova funkcija, potreba da se narodnim verovanjima i običajima ulije vera u srećan brak i uključe rodbina i prijatelji, još uvek nije izgubila smisao. Dok se moderni trendovi najviše vide u dekoraciji sale i pozivnica za venčanje, kao i u odevanju mladenaca.

Tradicionalni svadbeni običaji u Srbiji

Tradicionalni svadbeni običajiVeliki broj mladenaca će se odlučiti da određeni broj svadbenih običaja primeni na svom svadbenom veselju. Mnogi običaji su se izgubili jer se, u velikoj meri, promenio društveni kontekst i okolnosti. Posebno u odnosne na one od pre nekoliko decenija. Sada mladenci sve češće žive zajedno pre venčanja. To znači da često nema tradicionalnog odlaska po mladu i njene simbolične kupovine od strane mladoženjine rodbine.

Navodimo vam nekoliko najčešćih svadbenih tradicionalnih običaja koji su preživeli u XXI veku:

Kićenje mladine kapije

Kapija mladine kuće ili vrata stana se kite vencem od svežeg cveća i zelenila, sa ukrasnim mašnicama. Venci iznad vrata su uvek znak gostima i prolaznicima da se u tom domu trenutno ispraća ili se ispratila mlada. Venac se drži nekoliko nedelja ili do verskog praznika Mladenci u toj kalendarskoj godini.

Nagaziti supružnika

Radi se o simpatičnom običaju koji nagoveštava „prevlast“ u kući. Za vreme svadbenog obreda jedan od mladenaca, koji se pre seti, nagazi nogom drugog i time postaje glavni u kući.

Darivanje mlade

Kada mlada ulazi u novu porodicu običaj je da joj svekar i svekrva poklone nešto od vrednosti, najčešće je to zlatan nakit. Danas je uobičajeno da mladoženjini roditelji pitaju mladu šta bi volela da dobije. A neretko je i povedu da izabere neki komad nakita po svom ukusu.

Bacanje bidermajera

Nakon ceremonije venčanja mlada, okrenuta leđima, baca bidermajer u masu devojaka, koje se bore da ga uhvate. Smatra se da će devojka koja ga uhvati biti sledeća nevesta među svatovima.

Kićenje svatova

Kicenje svatova

Foto:hellomagazin.rs

Običaj kićenja svatova ruzmarinom je veoma star i simbolizuje bračnu sreću i vernost. Danas se osim ruzmarina u tu svrhu koriste razni cvetići i ukrasne mašnice. Oni se kače na rever ili vezuju oko ruku svatova.

Odlazak po mladu

Nekada je za kupovinu mlade u Srbiji deveru (rođenom bratu mladoženje) bila potrebna prilična suma novca ili zlatnika. 1846. godine je knez Aleksandar Krađorđević uveo zabranu tog običaja, te on od tada predstavlja šalu. Danas se upriliči odlazak mladoženje i njegovih rođaka kod mladine porodice na kraći koktel. Odatle se svi zajedno upute ka crkvi ili matičaru.

Sirene iz svadbene kolone vozila

I danas često možemo čuti dugotrajne automobilske sirene iz svadbenih povorki. Duži niz automobila, ukrašenih velikim mašnama, peškirima ili zastavom, skreće pažnju prolaznika duž puta koji vodi od mladine kuće do crkve ili opštine. Nekada su umesto sirena korišćena zvona na konjskim zapregama čija je namena bila da oteraju zle duhove od mladenaca. Danas vesela povorka podiže atmosferu među svatovima.

Dobar provod i atmosfera najbitniji

Menadžer splava Akapuko Jovica Lišanin nam otkriva da se današnji mladenci rado odlučuju da u svoje svadbeno veselje uvedu poneki stari običaj. Retko se odlučuju na to da je svadba strogo tradicionalna, pre je reč o simpatičnom miksu modernih i tradicionalnih elemenata. Ti elementi su u novije vreme više u naznakama. Splav Akapulko ima na raspolaganju svu tehničku opremu i dogogodišnje iskustvo kako bi se svaka zamisao mladenaca sprovela u delo.