Promena prezimena vencanjeZadrzati prezime

Udati se pre nekoliko decenija i danas ima prilično različito značenje. Nekada su žene udajom prelazile iz porodice u porodicu, dok se danas pre može reći da one počinju da grade svoju porodicu. Dakle, nuklearnu porodicu, mama, tata i deca. Važnost rodbinskih odnosa je daleko manja nego pre, pa samim tim je i naglašenija autonomija nove porodice.

Od udate žene se nekada očekivalo da menja svoj način odevanja i da se prilagodi očekivanjima okoline. To se odnosi uglavnom na uobičajene ženske teme, kuvanje i održavanje kuće, jer se udajom preuzimala uloga domaćice. Danas smo uglavnom spašene očekivanja okoline i niko nas ne može naterati da se bavimo kuvanjem ako to ne želimo. Žene su postale nezavisnije i svoj život ne moraju drastično da menjaju venčanjem. Ukoliko planirate uskoro da se udate, pored traženja restorana za svadbe, razmišljate šta će se sve promeniti u vašem životu.

Zadrzati prezime ili uzeti njegovo?

Uzimanje muževljevog prezimena je ono na šta se žene obično odlučuju. Druga opcija, ne manje komplikovana, je dodavanje njegovog prezimena svom, što opet zahteva promenu svih dokumenata. Najjednostavnije je zadržati svoje prezime i time zaobići dosadno obilaženje šaltera i raznih ustanova. To je naročito pogodno ženama za čije karijere je od značaja prepoznatljivost imena i prezimena.

Loša stvar kod ne menjanja prezimena je što se nećete isto prezivati kao vaša deca i što će vam možda u nekom trenutku biti krivo zbog toga. Vaspitačice u vrtiću i nastavnici u školi neće odmah znati čija ste mama, što vas može rastužiti. Pitanje prezimena je tehničko i ne ostavlja neki poseban trag na ženu nakon udaje, sem što traži izvesno navikavanje.

Odnos okoline

Neke promene u odnosu okoline prema sveže udatim ženama su ipak i danas vidljive. Očekuje se da je udata žena zrelija i orjentisanija na ozbiljne stvari, a manje na izlaske i provod. Mnogo češće će vam se nepoznati ljudi obraćati sa gospođo, što svaku malo trgne, jer asocira na starije generacije. Nakon venčanja ženu definitivno doživljavaju ozbiljnije na radnom mestu, što može da posluži i kao odskočna daska u karijeri. Stupanjem u brak pokazujete dozu zrelosti i odgovornosti za svoj brak i porodicu, što će vaši nadređeni svakako ceniti.

Zadrzati prezime da ili ne – nadamo se da smo vam bar malo pomogli da se lakse odlučite.

Dokumenta

Promena prezimena u dokumentima je čisto tehnička stvar, ali zbog utrošenog vremena ćete itekako o njoj razmišljati. Naročito ako je potrebno da izlazite sa posla da biste obavljali birokratske procedure koje su samo tada izvodljive. Iako danas postoji veoma dobar servis E-uprava, preko kog možete zakazati termine za promenu dokumenata, trebaće vam dosta vremena, i novca da sve promenite.

To su: lična karta, pasoš, vozačka dozvola, zdravstevena knjižica, radnička knjižica, kartice iz banaka i promena ugovora kod telefonskih operatera. Uglavnom je potrebna izmena i svih ugovora koji su trenutno važeći. Jeste još uvek sigurni da želite njegovo prezime?

Očekivanja najbližih

Suštinska promena nakon venčanja se odvija u glavama supružnika. Nakon romantičnog venčanja i medenog meseca, potrebno je vratiti se svakodnevnim temama. Ta svakodnevnica je sada bogatija za osećaje zajedništve i odgovornosti za brak. Vaši bližnji će priželjkivati da se uskoro ostvarite i u roditeljskoj ulozi, kao krunom u vašem odnosu.

Ako tek planirate da se udate nemojte se odmah opterećivati promenama koje vam slede. Pre toga vam dolazi faza uživanja u venčanju sa budućim suprugom i vama dragim gostima. Romantično venčanje na Splavu Akapulko, uz obalu Dunava, koje će ostati u najlepšem sećanju, biće sjajan ulazak u bračne vode. Nezaboravan provod u modernom ambijentu je baš onaj odušak koji vam treba da se opustite i pripremite na promene.