Pitate se Kako izabrati svadbene torte? To nije nimalo lak zadatak. Međutim kad nađete pravog poslastičara onda je suviše lako.. To mogu da vam potvrde mladenci koji su kroz to već prošli. Osim što moraju da odaberu prostor za venčanja, bend koji će im uveličati veselje, svadbeni meni, na listi je i mladenačka torta, koja mora biti jedinstvena, ukusna i privlačnog izgleda. Torta je poslastica koja dolazi pred kraj venčanja, i kada se ugase svetla, ona je ta u koju su uprte sve oči, naravno pored mladenaca.
Zato je jako važno da svadbena torta bude ukusna, vizelno privlačna, a na gostima je onda samo da je pohvale kada probaju parče.

Svadbene torte – odabir poslastičara

Kako bismo mladencima skratili muke, evo nekoliko detalja na koje moraju posebno da obrate pažnju prilikom odabira mladenačke torte:

Svadbene torteOvo je prva odluka koju mladenci moraju da donesu. Odabir dobrog poslastičara koji će napraviti „tortu iz snova“. Ukoliko imate prijatelje koji su se nedavno venčali, raspitajte se kod njih za koju su se poslastičarnicu odlučili. Zapravo, ovde je najbitnija preporuka, pa pretražite forume, pitajte prijatelje, rodbinu, i verujemo da ćete na kraju doći do onog pravog…poslastičara. Kada dođete do njega, ne ustručavajte se da kažete svoje želje, ali i da zatražite da probate poslastice koje su u ponudi za venčanja. Mi možemo da vam skrenemo pažnju na poslastičarnicu koja nama pravi svadbene torte a to je Tatina slatka kuća

Broj gostiju

Dok birate poslastičarnicu, morate imati u glavi, ili na papiru broj zvanica koji će doći da upriliče vaše veselje. Običaj je da svako od gostiju dobije po parče ove poslastice, pa zato u zavisnosti od broja, donosite odluku o količini, tj. visini svadbene torte. Danas su najpoznatije torte na „tri sprata“, ali ukoliko je broj gostiju veći, recimo više od 400 zvanica, onda se savetuje da i torta bude sa dodatnim spratovima.

Ukus svadbene torte

Kada je u pitanju ukus, sigurno je da nećete moći da udovoljite ukusu svakog gosta, zato gledajte da uzmete onu koja se vama dopada. Čest je primer da mladenci mešaju ukuse, pa svadbena torta na spratove ima makar jednu čokoladnu, a drugu voćnu tortu, a to je ujedno jedan od načina da zadovoljite ukuse gostiju. U svakom slučaju, preporučuje se da torta ima nekoliko ukusa, a na vama je da probate i odlučite šta vam se dopada. Nemojte samo preterivati sa ukusima – dovoljno je da ima od tri do četiri ukusa, da bi i vama i gostima prijala.

Izgled svadbene torte

Kada birate svadbenu tortu, razmislite dobro o boji, obliku i ukrasima kako bi se i ova poslastica uklopila u celokupno venčanje. Ako već znate kako će izgledati venčanica, kako će biti ukrašena sala za venčanje, i koje će boje preovlađivati, onda i tortu uklopite u to. Internet je pun kreativnih, originalnih ideja kako da dizajnirate svadbenu tortu, pa budite otvoreni i nađite ono što se vama dopada. Kada odaberete onaj „pravi izgled“, odnesite fotografiju vašem poslastičaru i u dogovoru sa njim vidite kako možete da uklopite vaše želje i njegovo umeće.

Odaberite vrh torte

Bez vrha vaša torta će izgledati kao i svaka druga. Ono što čini posebnom mladenačku tortu, jeste upravo vrh ukrašen plastičnim figuricama mladenaca i tradicionalnoj ili smešnoj pozi „upravo venčanih“. Ako niste za varijantu mladenačkih figura, ima i drugih rešenja – jestive figurice od marcipana, natpis koji želite da stoji na vašoj torti, ukrasi u obliku srca, perlice…vaše je samo da kažete šta želite, a vrhunski majstori će to da odrade.

Cena svadbene torte

Ovo je jako bitna stavka. U zavisnosti od poslastičare gde naručujete tortu, cene variraju, ali se mogu kretati od 1400 dinara po kilogramu, ili više u zavisnosti od dekoracije koju tražite. Jedno je sigurno, poželjno je da tortu poručite minimum 15 dana pre ceremonije, kako bi sve bilo spremno na vreme. Većina poslastičarnica danas ima i svoju dostavu, pa ne morate da brinete kako će stići do restorana gde se venčavate.

Prezentacija torte

Koliko god da vam se činilo besmislenim, ipak ste uložili puno vremena i truda da dobijete savršenu tortu, pa zato je i prezentacija ove poslastice na dan venčanja jako bitna. Neka sto na kojem će biti iznešena torta bude ukrašen u bojama sale za venčanja, cvećem, svećama, a ukoliko se odlučite da vaš najlepši dan u životu provedete na spavu Akapulko, kao restoran za venčanje na vodi, samo recite kako želite da ukrasite sto za mladenačku tortu, i vrhunski tim splava Akapulko će uraditi sve po dogovoru.